onsdag 16 juli 2014

Dag 28

En dag som vi ägnat åt att ströva runt i Oxford. Vi tittade närmare på Christ Church College, universitet och kyrka i ett. Delar användes vid inspelningen av Harry Potter.




Hur vi än letade så fanns det ingen bordsplacering där vi ingick, men inget som inte har något gott med sig, vi slapp äta engelska korvar och dricka engelskt kaffe (fotograferat åvatten).


I kyrkan fick vi en personlig guidning av en sommarjobbande student och det var roligare än att läsa i informationsbladet. Bland annat fick vi veta att kyrkan innehåller den enda kända glasmålning där en toalettstol förekommer. Glasarbetet gjordes vid sekelskiftet 1900 till minne av kyrkans (och tror jag Oxfords skyddshelgon), Toan ser du längst upp till höger strax ovanför det döende helgonet.


En öl på Oxfords äldsta pub, från 1245, The Bear.



Bodleian library, ett bibliotek med över 10 miljoner böcker. Det man kan se från gatan är tre våningar. Under jord finns det sju till, alltså 11 våningar böcker. Ska man låna får man som student beställa boken och sen vänta i upp till sex timmar på att det underjordiska rälssystemet ska frakta fram boken.





Efter det kändes bokhandeln Blackwell bredvid helt överskådlig, "bara" fyra kilometer bokhyllor. Och en annan fördel, den låg bredvid The White Horse där vi, precis som kommissarie Morse, intog sen lunch.


Efter några kilometers vandring till runt stan blev det konst. Manet, Monet, Pissaro, Picasso och Matisse bland andra.


Lite shopping i samma butik som Alice, förebilden till Alice i Underlandet, köpte sitt godis innan en skön promenad i kvällsvärmen tillbaka till hotellet avslutade det hela.