fredag 25 juli 2014

Dag 37

Lämnade Scarborough för en liten by vid Milton Keynes, en lantlig idyll som skulle kunna vara klippt ur "Morden i Midsomer". Vi bor precis bredvid bypuben och kyrkan, frågan är om det är prästen eller pubägaren som är den skyldige. Antagligen ingen av dem, det är nog tanten som dedikerat sitt liv till pelargonierna som har ihjäl folk med cricketredskap.




Vi hittade den här bilen på parkeringen, det kan vara en ledtråd.

Vi har bara ett stenkast till det legendariska Bletchley Park så där var vi i eftermiddag för att se platsen där engelsmännen knäckte tyskarnas Enigmakod. Man tror att arbetet med att knäcka krypteringarna bidrog till att förkorta kriget med två år.

En av de kvinnor som arbetade här (3 av 4 var kvinnor) berättade att genierna som knäckte koder gränsade till galenskap vilket ledde till något udda beteenden, man gick runt med gasmask för att kunna arbeta trots hösnuva, den personliga hygienen glömdes bort och för att slippa diska kaffemuggar valde man helt sonika att kasta dem i dammen.



Trots att platsen rensades på allt och alla spår suddades ut efter kriget på order av Churchill har man lyckats återskapa miljöerna.







För att dölja vilken verksamhet som pågick påstods det utåt att det var "Captain Ridley's shooting party" som var på platsen för att roa sig med jakt och skytte. I själva verket var det bland annat den här lilla lådan som man försökte begripa sig på. I "All the Queen's men" kan du se Eddie Izzard tillsammans med några andra skådespelare ge en alternativ bild av hur engelsmännen kom över den lilla lådan.