fredag 25 juli 2014

Dag 36

Ännu en dag där vi vägrar spelhallar och sockervadd utmed strandpromenaden. Vi tog bilen och körde en halvtimme söder om Scarborough till ett av Englands största fågelreservat, Bempton Cliffs. I slutet av juni finns här 250 000 fåglar. Nu var det något färre, bland annat hade lunnefåglarna börjat ge sig ut till havs efter sin häckningsperiod. Vid varje utkikspunkt stod volontärer med kikarutrustning och pekade ut "pärlor" för oss. Supertrevliga guider som inte idiotförklarade mig en enda gång trots att mina fågelkunskaper är ytterst begränsade. Tvärtom, när de hörde att vi var från Sverige så gick de igång på att prata om alla stora ugglor som vi har här, tydligen en våt dröm för en fågelskådare.
Fåglarna här nedanför som flyger utmed klippan är "Kittiwakes".


Kusten är fylld med fåglar så långt ögat når.


Här är det "Gannets" som har ett vingspann på 2 meter.




Burton Agnes Hall var nästa stopp. Stället har varit i familjens ägo i 900 år. Det var ett av de mest hemtrevliga slott jag sett. Att under generation efter generation kombinera god smak och pengar (pengar måste finnas med tanke på konstsamlingen) tillhör inte vanligheterna. Guiderna var urtrevliga och man fick lov att gå ut och in som man ville utöver att få tillgång till trädgården. Inte ett ord om att inte peta, röra eller förbud att beträda gräsmattan. Ägarna måste ha fullt förtroende för sina medmänniskor.




Så enligt informationen är det tydligen damen i svart (eller hennes skalle) som så länge den stannar kvar i huset kommer att få ägorna att blomma. Inte dåligt gjort av ett huvudlöst fruntimmer.


Impressionism och post-impressionism utmed väggarna, en fantastiskt smakfull blandning av gammalt och nytt.


Här är drottningens sovrum där den huvudlösa Anne spökar.


I det övre galleriet har ägarna fyllt rummet med konst. Här en underbart broderi av Kaffe Fassett.


Galleriet var inte ett litet rum. Med Matisse, Renoir, Pissarro och några andra riktigt stora konstnärer så vågar jag inte tänka på hur räkningen över hemförsäkringen ser ut.







 Trädgården gick inte av för hackor heller.







 En glassbil i anslutning till uteplatsen, nästa års trend.


Benet! Det finns inte bara Kamikaze-kaniner och mördarkaniner. Det finns engelska jätteträkaniner också. Men var inte rädd. Spöket brottade ner den.