lördag 14 juni 2014

Resepackning

Man kan aldrig vara tillräckligt noggrann med sitt resesällskap. Det här är finalisterna, nytt och gammalt, godingar i repris och nya bekantskaper.
Peter Englunds Stridens skönhet och sorg får följa med för sin skildring av ett tjugotal människors upplevelse av första världskriget, till minne av krigsutbrottet 1914.
Gunnar Ekelöfs samlade dikter i pocket är en resa i sig "...Tyck inte synd om livet, ömka det inte! Lev så länge du lever." (Ur Tänkedikter).
Bodil Malmstens Priset på vatten i Finistère har jag nämnt tidigare, den följer med för det är dit jag ska.
Två nya bekantskaper kommer att bli En sommar med Montaigne, där Antoine Compagnons radioprat förvandlats till en uppsättning texter kring Montaignes Essayer. Boken har sålt i 150 000 ex i Frankrike. Tänka sig att ett radioprogram (inte pod) blir en hit som förvandlad till bokform (typ gammeldags bok) blir en storsäljare.
Slutligen Kikarseende av Edith Pearlman från Elisabeth Grate Bokförlag, http://www.elisabethgrate.se/ alltid kvalitet. Pearlman har jämförts med Anton Tjechov och Alice Munro. Återstår att se om jag kan hejda mig här eller om det dyker upp nya kandidater.