lördag 19 augusti 2017

Fotografiska Stockholm

Hästar i sig är en skönhetsupplevelse av den enkla anledning att de är vackra djur (ja, det finns mer eller mindre vackra djur vill jag hävda).
De blir inte mindre vackra att se i de sammanhang som de avbildas och presenteras i Fotografiskas utställning "Horses". Del av installation av Signe Johannessen Thank You for carrying 2016


Yann Arthus-Bertrand har med några storartade verk på utställningen. De här två shire-hästarna är magnifika i sin utstrålning och storlek. Titta på damen och jämför med vilka hästkrafter hon håller i.


En islandshäst i gångarten tölt avbildad av samma konstnär. Tölten är en bekväm "flytande" gångart som bara ett fåtal hästraser behärskar.


Erika Larsen med fotoserien People of the Horse 2011 gestaltar samspelet mellan häst och människa i en storslagen natur.Drömsk bild av den holländska fotografen Charlotte Dumas.


Utöver hästutställningen visas en stor samling av Irving Penns foton hundra år efter hans födelse. Djup och bredd i motiv från en lång karriär. Mode, porträtt, stilleben; som fotograf och konstnär skapade han några legendarisk bilder som överlevt och känns igen i vår bildbombade tid.
Supereleganta Woman with Roses jämte...


...boxaren Joe Louis.


Stilleben som påminner om de holländska mästarna var ytterligare ett område inom fotografin som Penn behärskade.


Porträttet av Marc Chagall. Avbildad som en påminnelse om en av sina egna flygande figurer som man kan se på hans målningar.


Klassiskt omslag från Vouge 1947.


Harlequine dress New York 1950.


Sist tog jag en titt på det samarbete mellan Tina Berning och Michelangelo di Battista som utmynnat i utställningen Confluence