tisdag 2 augusti 2016

Dixikon

I denna internetöken av uselhet så finns det oaser som aldrig sviker. En sådan är DIXIKON.se som levererar text efter text av bästa kvalitet.


Ett exempel är Lena Kårelands presentation av Michel Onfrays  La force du sexe faible. Contre-histoire de la Révolution française 


Onfray intar oväntade positioner när han undersöker historien och samhällsfenomen. Här handlar det om att undersöka en kvinnlig mothistoria till den traditionella synen på franska revolutionen.
En av kvinnorna som han skriver om är Madame Roland som avrättades under revolutionen. Roland är också omskriven av Ebba Witt-Brattström i Hundra skrivande kvinnor, ett litteraturhistoriskt verk som ingår i grundkursen för litteraturvetenskap. Läs och begrunda.
Michel Onfray finns på svenska med boken Handbok för ateister som gett mig underhållande läsning och nya insikter.
Han skriver också på en filosofihistoria som intar andra positioner än de traditionella när det gäller historia och samhällssyn. De tre första banden finns på svenska.

Filosofins mothistoria. D. 1, Antikens visdomar

För att återvända till DIXIKON - läs också texten om Anna Achmatova och Patti Smith av Jan Henrik Swahn. En av dessa mixer som uppstår när man reser och läser.

Anna Achmatova och Patti Smith