torsdag 7 juli 2016

Verdun och Spa

Ett återbesök vid Verdun. Platsen för ett av Europas värsta slag som pågick i 10 månader. 100 år sedan. Vi åker på en guidad tur inne i citadellet, berättelsen leder oss genom kriget fram till ceremonin där kistan som senare placerades i den okände soldatens grav vid Triumfbågen valdes ut. 100 år, människans minne är kort. 550 000 fransmän och 450 000 tyskar fick sätta livet till.


Inför 100-årsminnet har konstverk uppförts. Det här står vid ingången till citadellet. En slags kärlekskanon som kontrast till det dödande som är obegripligt än idag.
Vi fortsätter till Spa i Belgien. Den ort som fått ge namn åt alla feel good plask och bad i hela världen. Här går linbanan upp till finaste badet. Varma mineralrika källor gör livet längre och friskare. För övrigt en ganska sömnig ort. Och det var det som var planen, att hitta en hygglig plats att sova på.Inget besök i Belgien utan belgisk specialitet. Vinkokta musslor, pommes och majonnäs. Till det en ljus Leffe. Rena rama Jacques Brel-musiken för smaklökarna.Och som ett band att knyta ihop den här resepåsen med lär jag mig att Gauguin som vi såg verk av på det nyrenoverade museet i Pont Aven ligger begravd på ön Hiva Oa. Samma ö som Brel levde sina sista år på och där han också är begravd.
Ne me quitte pas.