tisdag 5 juli 2016

Bourron Marlotte

Ett par nätter i byn Bourron Marlotte. Platsen var tillhåll i slutet av 1800-talet för konstnärer, författare och musiker. Renoir bodde här under ett antal år. Vi bodde i huset som varit skjutshåll och krog för hitresande och det var här som nedanstående plakett var uppsatt.


Lite längre ner på gatan bodde Jean Renoir, filmskapare och son till målaren. Han hade så här fina hästhuvud på gavlarna till uthusen.


 Bohemernas prins bodde här tydligen också. Att vara prinsbohem under den här tiden krävde säkert sin insats av både det ena och absint. Scènes de la vie de bohème skrevs av Murger och är den roman som ligger till grund för Puccinis La Bohème.Bortsett från biltrafiken fick man en känsla av att ingenting hade förändrats sen förra sekelskiftet. Små, smala gator, gamla stenhus och murgröna överallt.
Vi hade hyrt in oss i samma hus som Renoir & co. Det vill säga det gamla skjutshållet som såg till att gästerna blev hämtade med häst och vagn vid järnvägsstationen. Numera är stallet ombyggt till gästrum men med tanke på takhöjden kändes det mer som ett giraffhägn än ett gammalt stall.