tisdag 21 augusti 2018

Skissernas museum - Lund III

Se människan och hennes kropp!
Astrid Göransson arbetade tillsammans med boende i ett område i Karlshamn för att ta fram en skulptur som skulle knyta an både till sjöfartens galjonsfigurer men också till de boende. Den som ville fick anmäla sig som modell och här är ett av förslagen.
Det slutgiltiga blev en man som höll en fredsduva i famnen. De övriga modellerna fick bli "portvakter" i området där fotografier av skulpturerna sattes upp.
Projektet blev också en bok.
På plats i Fridhem (2008)



Backa tillbaka cirka 100 år och det är inte en singelkille med handen i byxfickan som blickar tillbaka. Nej, nej, här är det elitism så det ryker om det. Förslaget är Georg Paulis. Unga män, ansiktslösa, perfekta kroppar (och sinnen) att forma för det enda ansiktet som träder fram. Ledaren som ska förena en sund kropp i en sund själ är naturligtvis en man även det. Skissen är gjord för Jönköpings läroverk 1912. Allmän rösträtt och två världskrig väntar om hörnet.
Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp) jo jag tackar. LIte sjukt skulle jag vilja säga.


"Dans med svåra steg" heter Winnerbäcks debutalbum. Tror inte det var den här bilden han hade i tankarna. Georg Pauli igen.


Bronskvinnorna eller Jag tänker på mig själv av Marianne Lindberg de Geer (2006). Befriande i sin syn på kroppar och på vår (samhällets) syn på kroppar och kroppsfixering. Ljusår från idén att det krävs en sund (elitistisk) kropp för att rymma en klok själ.
Har väckt oerhört starka känslor och lett till att verket vid flera tillfällen saboterats.


Så gick jag nära.
Till det som berättar något i ett påklätt möte.
Ansiktena med allt det liv som levts.
Ansikten som gör intressanta år.