söndag 1 maj 2016

Tio år tar dig till Eslöv!

Om det nu förhåller sig så att man vill celebrera det faktum att man framlevt tio år i synd och förlustelser med en viss person så kan ett besök i Eslöv vara lämpligt.
På Skarhult slott pågår en mycket vacker och intressant utställning som heter Älskarinnor Den dolda kvinnomakten och älskarna.
Riktigt snygga scener, här en som finns i rummet som berättade om 1500-talet. Guiden gav exemplet Cecilia Vasa när det kom till kvinnor som gick sin egen väg. "Vadstenabullret" - var har det tagit vägen i dagens historieböcker?


1700-talet är ett trevligt och ekivokt århundrade. Linné föreläste kring Om sättet att tillhopa gå där kvinnornas lust viktades lika med männens. Maskeradbaler underlättade för utomäktenskapliga förbindelser. Det sägs till och med att Gustav III uppmanade damerna att ta med sina älskare istället för de trista äkta männen på fester och tillställningar.


Så här kunde det se ut dukat till fest. Hade man inget att tala om i minglet så kunde man ju alltid slänga ett getöga på pelargonerna i fönstret, ursäkta jag menar den uppstoppade svanen. Uppstoppade svanar är underskattade som fönsterdekoration - de behöver inte vattnas, fäller inte blad, kan lämnas utan tillsyn över semestern och är alltid räddningen om det blir så där pinsamt tyst. "Titta där, jag ser att du har valt att låta din uppstoppade svan släpa fötterna efter sig. Så originellt! Berätta! Hur kom du på det greppet?" Sen är ju snacket igång.


I ett vackert och mystiskt litet rum på slottet har man fokuserat på kärleksbrev. Något som inte tillhör den dagliga verksamheten nuförtiden. Synd.


 Här en översättning av ett brev från Napoleon till Joséphine. Det sägs att han tappade greppet (inte bara om kejsardömet) när han skilde sig från henne. Hon däremot verkade fortsätta att charma besökare bland rosorna på Malmaison.


Ja, som sagt, det är redan sagt. På typ 1100-talet.