torsdag 2 juli 2015

Omaha Beach, Normandie

Utmed hela kusten i Normandie påminns man om D-dagen och de allierades landstigning 6 juni 1944. Krigskyrkogårdar, minnesmärken och museum. Inför förra årets högtidlighållande av 70-årsdagen förnyades intresset och nya museum öppnades.
Vid Omaha beach ligger nu Overlord museum som visar uppbyggda scener med fordon och miljöer på ett realistiskt sätt. Alla ting är sådant som samlare och deltagare i kriget bidragit med. Man har valt att inte bara visa de allierades sida utan också tyskarnas och lagt till scener som åskådliggör den franska motståndsrörelsen. En mer mångfacetterad bild av kriget som tillför något till allt som redan finns att se.
 
 



I allt allvar kan jag inte låta bli att fundera på hur man räknat ut åtgången av toalettpapper för en genomsnittssoldat. Det finns två (minst) sätt att tänka om det tunna lilla paketet. Ett - kriget kommer att vara slut på nolltid, inom en räckvidd av två toalettbesök. Två - genomsnittslängden för att överleva D-dagen är max två toalettbesök. Tre - fransmännen har toapapper när ni kommer dit.
 

 
Utställningen avslutas i det civila samhällets tecken där krigsslutet och befrielsen hyllas. Med tanke på hur stränderna i Normandie såg ut efter landstigningen och striderna så återstod ett massivt återuppbyggnadsarbete. Kanske något för muséerna att arbeta vidare med?