lördag 22 februari 2020

Surrealismens kvinnor - Mjellby konstmuseum

Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen
presenteras under våren på Mjellby konstmuseum

Omkring Kakkelovnen (1931) av Rita Kernn-Larsen blev omedelbart en älskling.
På markisen kan man utläsa att motivet är från Les Deux Magots, känt parisiskt brasserie som sedan 1933 delat ut litteraturpris till franska noveller.
Har varit där och ätit, försökt föreställa mig det glada 20-talet gå över i ett mörkare 30-tal.
Matställe inte bara för surrealister utan också existentialister.


Festen (1935) Rita Kernn-Larsen
Några år senare skapar Rita det här verket i tydlig surrealistisk anda. Konstnären ska släppa fri sitt undermedvetna och lämna förnuft och rådande samhällsnormer.


Fantomerne (1934) Rita Kernn-Larsen.
Freuds drömtydningar och analyser spelade en stor roll inom surrealismen. Kanske går det att tyda in både det ena och det andra i de här "fantomerna", själv tycker jag mest att de liknar nästkusiner till spöket Laban, söta och alldeles förtjusande. (utan munnar dock, tystade kvinnor?)


Franciska Clausen bjuder på ett mellanting mellan kubism och surrealism med en alldeles egen profil. Som medlem i Cercle et Carré förespråkar hon geometrin som formspråk.
Båda tavlorna nedan är skapade 1929 och bär titeln Abstrakt komposition.
Lite mekano, lite abstraktion, lite färglära, mycket geometri och så de här märkliga svarta hålen som leder in i målningen, förbi och igenom.


Fisken (Désir de grossesse) (1926) av Franciska Clausen.
Skapas under en period då konstnären ser närmre på modersrollen, en för många konstnärer svår balansgång då yrkeslivet som konstnär var svår att kombinera med familjebildning. Clausen bestämmer sig för att avstå barn och familj.


Indre blik (1936) av Elsa Thoresen känns för mig som ett typiskt surrealistiskt motiv. Människan utkastad i världsalltet och samtidigt fast inom ramen, alienerad inte bara genom ramen utan genom ytterligare ett fönster och hänvisad till sitt eget inre.


Ännu en Elsa Thoresen, Braendende sommerfugl (1945)
Thoresen bor i Sverige/Halmstad under flera av krigsåren men fortfarande är hennes konstnärsskap inte fullt ut kartlagt.