måndag 27 januari 2020

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Hade en heldag med utbildning och information, roliga möten och samtal, god mat och inspiration i Ronneby.
I regi av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg fick jag och en hel hög andra lära oss mer om egenutgivning, hybridförlag och traditionella bokförlag.

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Biblioteksutveckling litteratur



Camilla Carnmo presenterade först Tina K Persson som läste ur sin bok Livet i all enkelhet.
Därefter följde samtal med Ida Andersen, författare och Johan Axelsson, förläggare.
De tog upp olika aspekter kring utgivning, både ur författar- och förläggarperspektiv. Ida, med erfarenhet av egenutgivning, hybridvarianter och att bli utgiven på ett stort förlag, berättade om processen kring några av sina böcker.
Utan omskrivning och med en lågmäld enträgenhet poängterade hon att manusarbetet behöver mycket tid, kräver hårt arbete, omskrivningar, lektörsläsningar och nya omarbetningar. När en tror att manuset är klart, det är då arbetet börjar.



Jonas Axelsson levererade både goda råd och roliga historier ur förläggarlivet (varför låter den meningen som något ur programinformationen om Doktor Krall)
Men, men, tillbaka till Jonas - med årtionden i förlagsbranschen, ansvarig för Månpocket, vantarna på Dan Brown, litterär agent för över 30 författare under en period och numera mannen vid spakarna på Polaris så var det bara till att dra i sig varje ord, bland annat

  • se till att ha ett färdigt manus
  • ha mer än en bok i dig
  • skicka ett följebrev - inte ett CV
  • presentera boken så att det går att ha som baksidestext
  • visa hur du tänker kring ditt författarskap



Ronneby bjöd på vackert väder under lunchen.
Allt här i livet kan väl inte bestå av böcker (men nästan).


Johanna Wiman, redaktör på tidningen Skriva, föreläste om utgivning från manus till färdig bok. Hennes Ge ut din bok - från manus till mål ger handfasta tips, guidar steg för steg för den som vill ge ut på egen hand, bjuder på röster från författare som publicerat sig utanför de stor förlagen och innehåller råd om redaktörer, lektörer, tryckning, lansering, distrubition m.m.


Slut för idag - tack för idag.
Så rattade jag hem till smålandsskogarna igen med huvet fullt.