lördag 6 juli 2019

Skarhults slott 2019 - Ester Blenda Nordström

Gör er en tur till skåneland och utställningen om
Ester Blenda Nordström i sommar.
Skarhult har alltid en aktuell utställning om kvinnligt liv och kraft och en permanent utställning om den kvinnliga makten genom historien.

Av födsel, ohejdad vana och en vilja av järn valde Ester Blenda ett liv som inte alltid sågs med blida ögon av omgivningen.
Hennes äventyr och upptåg oroade föräldrarna som på olika sätt försökte komma till rätta med dottern.
Ester själv däremot verkade inte särskilt anpassningsintresserad om än hon såg sekelskiftssöt ut.


Ryafors, Åbyfors och Willstad var tre platser i Småland som Ester Blenda tillbringade tid på under sin uppväxt.
Den sistnämnda platsen var en prästgård där det var meningen att hon skulle ta sitt förnuft till fånga med hjälp av en kristerlig släkting tillika präst. Det fungerade inte.


Lägg märke till citatet och fundera på varifrån Astrid Lindgrens Pippi, Madicken och Emil fick sina upptåg och hyss ifrån.


För kvinnor fanns det en begränsad arbetsmarknad vid början av seklet. I journalistyrket fann Ester Blenda den perfekta mixen av kärlek till det skrivna ordet och längtan efter resor och äventyr.
En grupp med kvinnliga journalister bildade det som kom att kallas "Ligan", i den ingick bland annat Elin Wägner. Tillsammans arbetade gruppen för kvinnors rösträtt och bättre arbetsvillkor.


Med En piga bland pigor fick Ester Blenda sitt stora genombrott. Efter det var hon både journalist, författare, äventyrare och världsresenär. Hennes wallraffande (märk väl att Ester wallraffade långt innan Wallraff var född) som piga gav genklang i hela landet och kändisvärlden stod beredd att ta emot henne.


Ester Blenda gillade bilar och motorcyklar. Hon körde gärna familjens bil även om det fanns en anställd chaufför. Senare skaffade hon sig motorcykel vilket vid den här tiden var extremt ovanligt bland kvinnor. Hon valde ofta att själv meka med fordonen och vid ett tillfälle när hon wallraffade som piga var det nära att hon avslöjade sitt rätta jag genom att visa hur en bil startas. I sista sekund hejdade hon sig.


När man som i Skarshult ser Ester Blendas barnböcker sida vid sida med Astrid Lindgrens förstår man mycket väl varifrån inspirationen och påverkan kommit.
Ester Blendas böcker var vid sin tid oerhört populära men föll sedan i glömska.


Carin Waern Frisell var Ester Blendas stora kärlek och den varade från 1913 till 1948. Homosexualitet var fram till 1944 förbjudet i Sverige och därför tvingades de två att hålla sin kärlek dold.
Utåt sett som väninnor reste de i Europa, Amerika och Asien tillsammans.
Någon enstaka gång i avskildhet vågade de dokumentera sina känslor.


Resa i Japan.


Ester Blendas fotoalbum som följde henne på alla resor.
Ett av korten avporträtterar Carin.


Livet Ester Blenda levde kostade henne år men de år hon hade var till bredden fyllda.
Läs gärna böckerna om och av Ester Blenda Nordström
Ett jävla solsken
av Fatima Bremmer är en bra introduktion


Passa på att besöka slottets permanenta utställning
Den dolda kvinnomakten
en spännande exposé över vad kvinnor uträttat men inte fått erkännande för förrän i nutid.