onsdag 8 mars 2017

Tankar skriveriet

Fyndigt va' - Tankar skriveriet!
Börjat på ett nytt skrivprojekt och snittat 1 000 ord om dagen den sista månaden. Styrfart med andra ord.
Vaknar i svinottan och ser ingen anledning att ligga kvar när man kan skriva. Lust kallas det.
Mellan 04.00 och 06.00 var jag i en bruksort i Värmland med en avstickare till Nice.
Nu har jag stannat upp för att tanka tankar om skriveri.


Stephen King Att skriva är numera sönderläst så att jag har numera ett lösbladssystem innanför pärmarna. Första delen av boken är en kort självbiografi om hans liv och skrivande fram till Carrie. Andra delen är en skoningslös praktika som inte för en sekund tar fokus från skrivandet glädje men som samtidigt inte väjer för att peka på att det handlar om arbete, arbete, arbete. Dags att köpa en ny för den kommer aldrig att stå oläst och som det är nu fladdrar sidorna iväg och virvlar runt i arbetsrummet.Bodil Malmsten - Konsten att skriva. Skulle behöva en bok som heter Konsten att skriva när Bodil Malmsten inte är around anymore.
Ett citat ur boken, faktiskt en arbetsuppgift:

"Ta reda på vilka de respektabla är.
Inte de allmänt välansedda, utan för dig respektabla.
Vilka har du respekt för?
Respektera dem.
De andra finns inte."Roliga och smarta Sara Lövenstam som med Grejen med verb fick mig att läsa och roas av grammatik. Ett under i sig. Nu kommer snart uppföljaren, Grejen med substantiv och pronomen.

Glöm inte att kolla upp tidningen Skriva. I nummer 2 2017 tipsar de om 32 skrivarskolor över hela landet. På plats eller distans, heltid eller deltid. Bra för den som skriver - att få respons av några andra än de närmast sörjande.