torsdag 15 december 2016

Den sista telefonkatalogen

Så meddelas det att den sista fysiska telefonkatalogen har lämnat pressarna. Din Del är icke längre. Dead as a parrot. Efter denna - intet.  Eller snarare mer än jag vill veta. Det går inte längre att slå upp ett telefonnummer i sin enkelhet. Sök och du ska finna ett slagfält på nätet där det inte bara går att utläsa telefonnummer. Nej, nej - så lätt ska det inte vara. Till telefonnumret fogas ålder, inkomst, vad man vill bli gratulerad med, hur folk i området röstar och vilka bilmodeller som är vanliga. Lägg därtill statistik på antal sålda fastigheter och deras pris. Här ska inte ringas så där hipp som happ. Här ska man ut i en socioekonomisk batalj. Ett telefonnummer? Pyttsan!

Saknar jag telefonkatalogen? Nej, inte riktigt. Men med den så tonar ännu en liten not ut, en kvarleva från kalla kriget.
Vaa?
Jo, informationsbladet som fanns när jag var liten.

"Om kriget kommer!"
Så stod det i varje rejäl telefonkatalog. Med en massa bra tips om hur man skulle hantera ett eventuellt anfall eller ockupation.

"Var vaksam och kritisk! En angripare kommer att försöka lura oss att ge upp, trots att vi kan kämpa vidare. Fienden kommer att säga att motstånd inte lönar sig. Följ radio och TV, men var på din vakt mot falska sändningar och förfalskade exemplar av svenska tidningar, tidskrifter och flygblad. Var vaksam och kritisk mot rykten. Sprid inte rykten!"
Nu behöver ju inte kriget komma för att man ska ta till sig av informationen ovan. En av vår tids farsoter är att låta alla möjliga galenskaper rotera runt på nätet och utges för att vara sanningar. Krig eller inte - tänk med hela huvudet minst två varv och ifrågasätt "nyheter" och "sanningar" innan de sprids vidare. Kanske skulle bilden ovan få vara startsida för alla sociala medier?

För övrigt så är Centralskolan ett ljus i mörkret. Kolla in Jesper Rönndahl i klippet om fusion.