lördag 17 oktober 2015

Höstlöv och höstläsning


Utnyttja Litteraturbanken.se till att ladda ner e-böcker av det klassiska snittet. Har avslutat omläsningen av Almqvists Det går an där Sara och Albert under en resa kommer fram till att  de ska leva tillsammans som särbo, detta i en bok från 1838. Ett förhållande som ska klara sig utan ekonomiska bindningar eller kyrkans välsignelse. Det har hunnit falla många höstlöv sedan boken kom ut men frågan är fortfarande aktuell.
Läser också en underfundig bok av John Berger, Till bröllopet. En av alla dessa undanskuffade pärlor som allt för fort försvinner ner i bibliotekens magasin. Den som uppskattar läsning mellan raderna, existentiella frågor, sökande efter mening i väntan på ett djupare höstmörker ska låta sig föras med av den blinde grekiske berättaren.
Dorthe Nors ges ut i en dubbelbok av den trevliga sorten som när man kommit till hälften av boken och slutet på en text så vänder man på den och vips är där ytterligare en bok. Så får man två böcker i en. Kantslag som är en novellsamling av ett lysande slag. Novellerna är märkligt vardagsnära och samtidigt lika märkligt främmande då man som läsare upptäcker att det som ser så vanligt ut - en kvinna hos frisören, en människa som promenerar runt en damm och tittar på hägrar, en annan som städar -  där pågår något annat, allt det som pågår i oss alla och som inte syns. Minna saknar en övningslokal är en kortroman skriven i en annorlunda form; en mening per rad. Det ser ut som en twitterlista eller korta Facebook-inlägg men rymmer i varje mening en hel historia.