lördag 14 februari 2015

Louisiana

Giacometti och Louisiana, en kombination att ständigt återvända till. Så här ser den ut en dag i februari.
En omfångsrik och väl utformad presentation av Paula Modersohn-Becker. Konstnären dog ung, bara 31 år gammal, men var under sin verksamma period produktiv, inte bara i antal verk utan också i sin utveckling. Museet presenterar ett stort antal självporträtt, nakenstudier, barnmotiv och stilleben. Man kan se influenser i hennes måleri från både Cézanne och Gauguin.






Museet bjuder också på en intressant fotoutställning av Richard Mosse där han skildrar militära konflikter med militär teknik, foton tagna med speciell utrustning som gör allt grönt i naturen chockrosa och på så sätt "hjälper" upptäckten av människor som försöker gömma sig. Utanför fönstret är dock allting sig likt i Danmark. Mindre snö, mer hav och soligare än i Småland.

En runda till det nya sjöfartsmuseet i Helsingör avrundade utflykten. Ett museum som gav mersmak och som jag gärna återvänder till även om mitt fartygsintresse inte utgör någon av tio-i-topplaceringarna i mitt liv. Men som synes här nedan kan man se på sjöfart ur olika perspektiv.