söndag 25 september 2016

Bokmässan i Göteborg 2016 del 2

Knökfullt mitt på dagen men morgon och kväll fanns det space att röra sig.


Guldkorn från bokmässan.
Även om jag inte fick möjlighet att se Patti Smith på mässan så kom jag över ett signerat exemplar av hennes M Train, denna magiska,drömlika resa som hon gör och bjuder med oss läsare på. Komplettera den gärna med filmen Patti Smith Dream of Life. Så nu sitter hon här (eller ligger) i min bokhylla, signerad och redo att ta mig med.


Underbara förlaget Ellerströms har alltid bra böcker. Här två favoriter i repris som jag köpte med mig hem, vissa böcker köper man mer än en gång. Jonas Ellerströms egen Under tidens yta är en lysande samling poesi av svenska lyriker som inte per automatik hamnar i de stora standardantologierna utan slingrar sig fram strax under ytan, nåbara om man som Ellerström har kunskapen och kännedomen att se strax utanför strålkastarljusen. Ta den och läs den och försök fatta all litteratur som finns och som aldrig kommer att låta sig hittas hur som helst.


Naturligtvis! Hungrig bland orden, Janet Frames dikter i urval och översättning av Jonas Ellerström och Elisabeth Mansén. Författaren är ju inte längre möjlig att möta i levande livet (åtminstone inte för en skamlös ateist som jag) men en suverän översättare går inte av för hackor det heller. Så här kommer en bild på en vars goda omdöme gjort min läsning lycklig. Glöm inte att läsa Manséns egna verk, särskilt inte om du är historieintresserad.


Slut i rutan med lite röding och jordärtskocka, mums.






lördag 24 september 2016

Göteborgs bokmässa 2016 del 1

Speedcoaching för manus. Jag och Sandra Gustafsson gör en snabbkoll på ett av mina bokmanus. Roligt med feedback och säga vad man vill om speed, det är så man får en hint om hur snabbt texten fångar läsaren.
Sen var det vidare till nästa monter.


måndag 12 september 2016

Ebba Witt-Brattström

En riktigt bra föreläsning bjöd Ebba Witt-Brattström på. Hon tog oss med på en resa genom nordisk litteraturhistoria, manligt och kvinnligt författarskap och vikten av att vidga litteraturen att gälla både skrivande män och skrivande kvinnor. Som hon sa så är hon HELBILDAD eftersom hon känner både mäns och kvinnors författande (och annat skapande), medan kulturmän oftast är HALVBILDADE då de bara intresserat sig för manligt skapande.
Hon berättade om litteratur i allmänhet och om sin senaste bok Århundradets kärlekskrig i synnerhet, ett verk som inte lever i en egen galax utan är väl förankrad i litteraturhistorien.
Rapp, rolig, bildad och smart - ett stort nöje att lyssna.


Glöm inte att gå in på ett av hennes stora projekt "Nordisk kvinnolitteraturhistoria"

lördag 10 september 2016

Ella Tillema

Vernissage idag på Ljungbergmuseet.
Ella Tillema med utställningen I morgon blir det nog bra.
En högaktuell bildsvit till tonerna av Röda Kapellets inspelningar av bland annat Idas sommarvisa (i moll).
Målningarna för tankarna till flyktingkatastrofen och jag undrar hur många Emilar och Idor som försöker ta sig över havet och till tryggheten i Europa.


 Utanför museet vajade det här konstverket - Man kan väl inte ändra hela jävla systemet heter det. Men faktum är att när man sett utställningen så är man nog i alla fall lite sugen på åtminstone en humanitär systemuppdatering.


söndag 4 september 2016

Monet och Blixen

En heldag på andra sidan sundet.
Med början på Ordrupgaard och en rundtur i parken. Giant Triple Mushroom möter besökarna och jag tänker osökt på Trazans sång "Jag vill bo i en svamp annars får jag kramp..."

I ett annat hörn kunde man slå sig ner i stolen i solen och titta på Simon Starlings Bridge.


Och när man satt där och inte ville titta på konst längre utan upp i trädkronorna så såg det ut så här. Väldigt "zen" och med ögon känsliga för grönt.


På väg tillbaka till själva konstmuseet passerar man Jeppe Heins spegellabyrint.


En buxbomsinramad trädgård på den sida där gamla byggnaden ligger.


Ett par timmar i sällskap med Monets mästerverk avslutade besöket. Absolut fotoförbud som vanligt. Utställningen var väl komponerad med tematiska avsnitt och den visar mycket, mycket mer än näckrosor. Hans studier av den normandiska kusten och Londons broar var två höjdpunkter. Den hittills största visningen av Monets konst i Skandinavien.


Mycket konst gör hål i magen. Från Ordrupgaard är det inte långt till Rungstedts Kro. Nyrenoverad och ägarbyte. Sådant gör att man är lite på tårna, orolig att man ska få in en meny som presenterar korslagda morotsslanor tillsammans med lite fågelfrö eller något annat hälsosamt. Men icke!


Vi beställde något som hette "Karen Blixen anretning" och in kom det här. Helt i sin danska ordning.


Efter god mat gick vi om hörnet och besökte Karen Blixens hem. En snabb okulärbesiktning av hennes porträtt talar om för besökaren att hon inte besvärade personalen i köket på Rungstedts Kro något nämnvärt.



Med eller utan mat så ingick hon i alla fall en pakt med själva djävulen enligt egen utsaga. Om han fick hennes själ så skulle hon i gengäld få den konstnärliga gåva som lät henne dikta, skriva och skapa. Det var i alla fall vad hon sa inne i husets filmrum på en raspig inspelning.
I år har man en installation som uppmärksammar hennes koppling till och förtjusning i Shakespeares A Midsummer Night's Dream.


En betydligt luftigare och mer älvlik bjudning än smörrebröd.




Bakom hennes hus finns idag en park som man kan ströva i och som gjorts om till ett fågelområde. Guiden berättar att Blixen efter att ha kommit hem från sin kaffefarm i Kenya varje kväll öppnade ett fönster åt söder för att stå där en stund, blickande söderut, där hennes älskade Afrika låg och där älskaren Denys Finch Hatton begravts 1931.


 I en inhägnad odlas blommor som dagligen plockas och arrangeras i de olika rummen. En tradition som levt vidare efter Blixens död.


Karen Blixen har sin grav längst upp i parken under ett magnifikt träd där ljuset silar ner. Dags att se om filmen Out of Africa?