1918 - ett världskrig tar slut, spanska sjukan och TBC härjar, revolutioner bryter ut eller riskerar att göra det, rösträttskamp och hungerkravaller. Mitt i detta finns konsten, de nya strömningarna, idéerna, ett Europa som efter ett krig blir tillgängligt igen.
Dora av Sigrid Hjertén
I Frankrike hade Hjertén studerat för Matisse och även tagit intryck av Cézannes måleri och skapade en alldeles egen kolorit som fick hård kritik i början. Det stora genombrottet kom först i mitten av 1930-talet.
Dora är lysande i färg och form, en föraning om det glada 20-talet som var på ingång efter världskriget, ett krig som tvingat kvinnor att ta på sig nya och okända arbetsuppgifter, kvinnor som nu krävde sina rättigheter.
Vaktparad II av Gösta Adrian Nilsson från 1918.
Konstnären kallades också för GAN och var en av de tidiga modernisterna, utöver sitt måleri ägnade han sig också åt ett författarskap som innehöll barnböcker, noveller och lyrik.
Han var en stor inspirationskälla till det som kom att kallas Halmstadgruppen.
Ett helt annat uttryck än militärparader i kubistisk anda ger den här romantiska och i sina linjer flytande bild av Nils Dardel.
Flicka på häst med faun (1918)
Modeteckning av Siri Derkert. Ännu en bild av den nya, moderna kvinnan.
Derkert vistades under och efter första världskriget i Italien.
1960 blev hon den första kvinnan med en separatutställning på Moderna Museet.
Dam i grön pyjamas mördande herre i svart av Nils Dardel.
Kanske är målningen ett uttryck för det förhållande han hade med Nita Wallenberg, en förlovning som hennes familj tvingade fram ett avslut på då Dardel inte ansågs god nog.
I det särskilda rum som är tillägnat Erik Olson hittar jag den här underbara tavlan
Resa i Provence (1932)
Erik Olson var en av dem som vågade protestera mot Hitler och nazismen och hans konst svartlistades. Idag är målningen av resan i Provence en suggestiv bild av en mellankrigsperiod när solen fortfarande kunde ha en chans. Men det glada 20-talet har tagit slut och depressionen är global. Stövlarna börjar marschera och snart är nästa krig här.
Hundra år sedan 1918 - har vi lärt något eller har vi glömt något?